Detektivbyrå nr. 3?

Ordet Detektiv kommer fra det engelske ordet detect, som betyr å oppdage eller å avsløre. Det er ikke noen aldersgrense for å være detektiv. Det å oppdage eller finne ut ting, handler om å være nysgjerrig, oppfinnsom og oppmerksom. I tillegg finnes det endel metoder og teknikker. Det finner du i Tiril og Oliver sin egen Detektivhåndbok.

Kanskje du har lyst til å starte ditt eget detektivbyrå? Enten alene eller sammen med andre?  Da trenger du et sted å holde møter, samle bevis, lagre utstyr, arkivere saker og ta imot kunder. Det beste er å ha et fast møtested, et slags hovedkvarter.

Så må dere ha et navn. Det må ikke være for langt og bør være lett å huske. Et tips kan være å sette sammen forbokstavene i navnene deres. Tiril og Oliver hadde ikke noe navn til sitt Detektivbyrå. De tok bare en planke og laget et skilt der de skrev Detektivbyrå og festet det til husveggen. Men siden de holder til i Bakergata nr. 2 ble skiltet hengende ved siden av husnummeret, dermed ble det automatisk Detektivbyrå nr. 2. Det passet bra, siden TO også er forbokstavene til Tiril og Oliver.

Det kan også være lurt å lage en egen tegning som symbol på detektivbyrået deres. En logo. Tiril og Oliver bruker et 2-tall, siden de er Detektivbyrå nr. 2, men det kan være lurt å bruke noe som har med detektivarbeid å gjøre: et fingeravtrykk, et forstørrelsesglass, en sheriffstjerne, et fotspor eller noe lignende.

Bilde fra Detektivhåndboka

Detektivbyrået bør også ha hemmelig bankesignal og passord, slik at når en av dere for eksempel banker på døra, så vet de andre at det er noen dere stoler på. I tillegg bør hvert medlem i byrået ha et kodenavn som dere bruker under hemmelige operasjoner. Dere bør også avtale kodeord som dere kan advare hverandre med, uten at andre skjønner hva dere snakker om.

Noen ganger kan det å skaffe seg saker å etterforske være vanskeligere enn å løse sakene. Mens dere venter på å få oppdrag, kan dere på egen hånd etterforske et så vanlig lovbrudd som forsøpling. Ofte kan det finnes spor etter synderen i søppelet, en lapp med navn på eller et gammelt brev. Sykkeltyverier er også vanlig. Det kan være vanskelig å finne tyven, men ofte slenger han eller hun bare fra seg sykkelen etter å ha brukt den. Se om dere finner noen slike sykler og foreta en rundspørring. Kanskje vet noen hvem som eier sykkelen, og kanskje har noen sett hvem som har slengt den fra seg.

Husk: Hvis du ser en virkelig forbrytelse, ring politiet: 02800